Nezle çoğu zaman üşütmeye işaret eder. Ama nadiren de olsa bazı bitkilerde bulunan çok ufak haşereler veya larvalardan da kaynaklanabilir.
Hapşırma, burnunu sürtme yoluyla silmeye çalışması, elverişli cisimlere burnunu sürtmesi ve burun akıntısı. Burun akıntısı başlangıçta az ve sulu olup, gitgide koyulaşır, sümükleşir ve hatta iltihap benzeri bir görünüm verir. Daha sonraki evrede zor nefes almaya varır. Basit bir nezlenin süresi çoğu zaman bir kaç gün sürer. Kafa mesafesi kısa olan köpeklerde kronikleşmeye yüz tutan, sıklıkla görülen nezle hali de meydana gelebilir.
Burun deliklerinden süzülen sıvı yapış yapış olur, saydam bir görüntü verir ve burun deliklerini kapatabilir. Bazı durumlarda sertleşerek, kabuklaştığı bölgedeki deriyi tahriş edebilir. Bu durumda burun kurumuş, çatlak, grimsi bir görünüme bürünür ve bazen nezlenin iyileştirilmesinden sonra da, hatta ömrünün sonuna kadar da bu görünüm içinde kalabilir. Koku hassasiyeti de bundan etkilenebilir.
Hafif bir nezle, normalde tedavisiz de birkaç gün içinde geçer. Yapılacak tek şey, burun deliklerine yapışan ve tıkayan salgıyı sık sık temizlemektir. Burun çevresindeki deriyi de yağ veya vazelinle yumuşatmak gerekir.
Bunun dışındaki tüm kuvvetli ve koyu akıntılarda, iltihaplı veya kronikleşmiş nezlelerde sulandırılmış papatya çözeltisi ile burun çalkalaması veya 10 dakika süren papatyalı buhar banyoları uygulanabilir. Eğer nezle hali birkaç günden fazla sürüyorsa veterinere gitmekte fayda vardır.