Köpeklerde Şeker Hastalığı

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

Köpeklerde şeker hastalığı insanlarda olduğu gibi ensülinle de tedavi edilir. Ancak çok fazla veya çok az insülin verilirse, bu durum hayvan için çok tehlikeli olabilir.

Şeker hastalığı yüksek kan şekeri seviyesine neden olur ve öncelikle aşırı idrara çıkma, aşırı su içme, iştah artışı ve kilo verme ile kendini gösterir. Diyabetin derhal tedavi edilmediği ve kriz noktasına kadar ilerlediği durumlarda ise iştah kaybı, zayıflık, nöbetler, bağırsak problemleri (ishal veya kabızlık) belirtileri de yaygın olarak görülür.

Diyabetin tedavi edilmediği durumlarda, küçük dostunuzun ölümüne neden olabilecek çok ciddi bir durum olan diyabetik ketoasidoz'a (akut şeker hastalığı) kadar ilerleyebilir.

Acil Durumlarda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bir insülin doz aşımı yaşandığı fark edilirse, bu durum çok acil bir durum olarak görülmelidir.. Aşağıdaki adımlar, onu bir veteriner hekime (mümkün olduğunca çabuk olmalı) götürene kadar köpeğinize yardım sağlayabilir:

  • Köpeğin ağzına sıvı glikoz şırınga edin. Bu mısır şurubu, akçaağaç şurubu, bal vb. şeklinde olabilir.
  • Küçük dostunuz eğer nöbet geçiriyorsa, dudaklarını kaldırın ve glukoz şurubunu diş etlerine sürtün.

Veterinerlik Bakım Aşaması:

Krizin sebebine bağlı olarak, diyabetik acil durum yaşayan köpeklere damardan insülin verilir. Diyabetik ketoasidoz vakalarında ise, insülin ve elektrolit tedavisi sağlamak için hastaneye kaldırmak gereklidir. Glukoz seviyeleri, tedavinin yanıtını izlemek için her saat ya da üç saatte bir kontrol edilir.

Acil durum geçtiğinde normal insülin tedavisine başlanır. 

4 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR