Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

Zehirlenme belirtilerini, diğer hastalıklarla da benzerlikler taşıdığından ayırt etmek pek kolay değildir. Ancak yine de, hiç hastalık belirtisi olmadığı halde köpeğiniz birden hastalanırsa, zehirlenmelerde görülen başlıca belirtilere dikkat etmek gerekir.

Arsenik, Fosfor, Asitler, Kireç Gibi Zehirlenmelerde:

Korku, huzursuzluk, ağlama, kusma ile birlikte boynunu kramplaşmış bir halde çekmesi, ishal, hızlı nabız, kısa solunum, kramplar, sabit bakışlar ve felçler.

Narkotik Zehirlerde (striknin), Belladonna, Afyon Benzeri Zehirlenmelerde:

Göz bebeklerinin büyümesi, donuk bakışlar, görme ve işitme duyularında belirli bir düşüş, sallantılı yürüyüş, uyku hali, bilinçsizlik ve kramplar.

Metal Ağırlıklı Zehirler, Çinko, Kurşun Zehirlenmelerinde:

Kusma, boğulma, yoğun bir susama, güç azalması ve aynı zamanda kasık bölgesinde ağrılar, kramplar görülür ve mukozaların mavileştiği izlenir.

Zehirlenmelerde anında müdahalede bulunulursa, fayda elde edilebilir. Panzehir veya zehirlenmeye karşı verilecek ilaçları, uygulanacak yöntemleri, ancak veteriner tespit edebilir. Bu nedenle, bu gibi durumlarda çağırabilmek veya danışabilmek için en yakınınızdaki veterinerin telefonunu elinizin altında bulundurmanız önemlidir.

Zehirlenme anında veterinerin bulunamaması gibi bir ihtimali de göz önünde tutarak, ilk yardımda uygulanacak yöntemlerle ilk müdahalede bulunulmalı, kesin tedavi için veterinere güvenilmelidir. Bu ilk müdahale yöntemleri, sadece veteriner gelinceye kadar sürdürülmeli, onu aramaya devam edilmelidir.

Bu bölümde veterinerin olmadığı durumlarda zehirlenme belirtilerinin görüldüğü durumlarda uygulanacak adımlar ele alınacaktır.

Arsenik Zehirlenmesi:

Arsenik zehirlenmesi, genelde köpeğin fare zehiri bulaşmış yiyecekleri yemesiyle meydana gelir. Nefes darlığı ile kusma birlikte oluşur ve hayvanın nefesi sarımsak yemiş gibi kokar. Bu arada köpek huzursuz ve telaşlıdır. Kanlı ishal meydana gelir. Öncelikle kusmayı durdurmak için bir sakinleştirici vermek gerekir. Buna karşı olan ilacı kısa sürelerde vermeli. Ölüm birkaç saat içinde olduğu gibi, birkaç gün sonra da meydana gelebilir.

Fosfor Zehirlenmesi:

Fosfor zehirlenmesi, zehirlenmiş mamalardan, fare zehiri bulaşmış yiyeceklerin yenmesinden kaynaklanır. Kanlı ishal, kusma ve yoğun ağrılar bu tip zehirlenme belirtileridir. Bu durumda da gerekli olan ilacın alınmasıyla çözüm getirilebilir. Asla süt vermeyin ve tıbbi olmayan ilaçlardan da kaçının.

Kurşun Zehirlenmesi:

Kurşun zehirlenmesi, güçsüzlük, sallantılı yürüyüşler ve kramplarla kendisini belli eder. Körleşmeye neden olur. Sodyum veya magnezyum sülfat 1/3 oranında karıştırılmalı ve sabah akşam verilmelidir.

Talyum Zehirlenmesi:

Talyum zehirlenmesi de, zehirli mamalarla veya fare zehirleriyle bulaşır. Bulaşmasından hemen sonra köpeklerde kusma ve ishal görülür. Ama bu belirtiler hemen ortaya çıkmayabilir. Çoğu zaman sonradan egzama ve tüy dökülmesi görülebilir. Bu zehirlenmede de kusturma, yapılacak ilk iştir.

Kumarin Zehirlenmesi:

Kumarin oldukça sık kullanılan bir fare zehiridir. Ağır iç kanamalara ve hayvanların ağır bir şekilde güçsüz düşmesine neden olur.  Tek çözüm yolu K vitamini, b12 vitamini ve bir demir ilacının enjekte edilmesidir.

yaklaşık 6 yıl önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR
İLGİLİ SORULAR