İshal bizleri ve tüm hayvanları etkilediği gibi papağanları da etkileyen bir durum. İshal için tek başına hastalık demek pek doğru değil zira ishal farklı etkenler nedeni ile ortaya çıkabildiği gibi bazı hastalıklarla birlikte de ortaya çıkabilen bir semptom. Papağanlarda ishal genellikle iki nedenle şekillenen bir durum; mikrobik yani mikrop kaynaklı ya da beslenme kaynaklı.
Papağanlarda ishalin en önemli belirtisi sıvı dışkıdır. Ancak ishalin uzun süre geçmediği durumlarda sıvı dışkı ile birlikte halsizlik, hareketsizlik, sıvı kaybı gibi diğer belirtiler de görülebilir.
Öncelikle şunu söylemeliyiz, papağanınızın ishal olduğunu fark ettiğiniz anda mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekir. Zira ancak veteriner hekim yapacağı muayenenin yanı sıra tahliller de yaparak papağandaki ishalin mikrobik mi yoksa beslenme kaynaklı mı olduğunu anlayabilir ve tahlillerden çıkan sonuca uygun bir tedavi yöntemi belirleyerek uygulayabilir. Mikrobik ishallerde öncelikle ishale yol açan mikrobun türü belirlenmeli ve tedavi buna göre şekillendirilmelidir.
Mikrobik ishallerin tedavisi için ilaç kullanılır. Beslenme kaynaklı ishallerde ise yapılması gereken ilk şey tabi ki kuşun beslenme şeklinin değiştirilmesidir. Veteriner hekim papağan için yeni bir beslenme düzeni oluşturacaktır ve bu düzene harfiyen uymanız papağanınızın iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Özellikle mikrobik kaynaklı ishallerin tedavisinin önemli bir parçası kafes temizliğidir. Papağanın kafesten çıkartılması ve kafesin uygun malzemeler kullanılarak dezenfekte edilmesi gerekir. Ayrıca yem kabı ve sulukların da mutlaka dezenfekte edilerek mikroplardan arındırılması ishalin tekrar etmemesi için vazgeçilmezdir.