Yeni doğan yavrular, zamanla gelişmesi gereken olgunlaşmamış bir bağışıklık sistemiyle doğarlar. Olgunlaşmamış vücut organları ve sistemleri nedeniyle yavrular, enfeksiyonlara ve çevresel tehditlere açık halde olurlar.
Ayrıca, genç hayvanlarda güçlü vücut ısısı düzenlemesi yoktur ve vücut sıcaklığı çevre sıcaklıklarına ve neme tepki olarak tehlikeli değişkenlikler gösterebilir. Glikoz kontrolü de zayıf olabilir ve beslenme rahatsızlıklarında kan glikoz seviyeleri normal aralıkların altına düşebilir, bu da bir hipoglisemi durumuna neden olabilir. Yeni doğan yavru köpeklerin ölümüyle sonuçlanan yeni doğan sendromu, yavruların doğumdan sonra yavrular iki haftalık olana kadar bir süre içinde gerçekleşebilir. Bu sendrom, genetik olarak daha fazla risk taşır.
Kan tahlili, kansızlığı, lökositteki (beyaz kan hücreleri, WBC) sayımlarda meydana gelebilecek değişiklikleri ortaya çıkarabilir. Enfeksiyon durumlarında bu hücrelerde anormal şekilde düşük sayıda trombosit (kan pıhtılaşmasından sorumlu hücreler) ve genellikle beyaz kan hücrelerinin sayısında bir artış vardır.
Biyokimya profili, hangi organların en fazla etkilenmekte olduğuna bağlı olarak, anormal derecede düşük glikoz seviyelerini (hipoglisemi) ve diğer değişiklikleri gösterebilir.
İdrar tahlili, idrardaki kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıyan bileşeni olan hemoglobini gösterebilir. Ayrıca üriner sistem enfeksiyonuna sahip yavrularda, idrarda bulunan bakteriler görülür.