Yeni Akvaryumda Azot Döngüsü ve Yeni Tank Sendromu Nedir?

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

"Yeni tank sendromu", "eski tank sendromu" durumuna benzer şekilde, suda yaşayan ve yüksek miktarda amonyak bulunan akvaryum balıklarında oluşan bir balık hastalığıdır.

Yeni tank sendromu, balıkta amonyak zehirlenmesine neden olur ve bu da ölümcül olabilir. Balıklar bu durumun yaşandığı zamanlarda genellikle hastalık belirtisi göstermeden ansızın ölecektir.

Akvaryum suyu, aşırı amonyak ve nitrit seviyeleri nedeniyle sık sık bulutlu gözükür. Suyun bulanık olduğu zamanlar amonyak ve nitrit seviyesinden şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Yeni balık tankında yüksek düzeyde amonyak oluşmasının nedeni, sudaki faydalı bakterilerin olmamasından kaynaklanmaktadır - bakteriler, amonyak ve nitriti zararsız nitrojene indirgeyerek su seviyesini koruyan bakterilerdir.

Yeni kurulan bir tankta, bu faydalı bakterilerin bulunması için bir şans bulunmadığından, amonyak ve nitrit seviyelerinin suda yaşayan balıklar için oldukça tehlikeli olduğu görünen bir durumdur. Yararlı bakterilerin akvaryum içinde oluşması bir kaç haftayı alacağı için 1-20 gün arasında kurulma geçmişine sahip olan yeni balık tankları yeni tank sendromuna açık alanlardır.

Bu durum tabii ki sadece yeni tanklarla sınırlı değil. Amonyak düzeylerinde ani bir artışa neden olan diğer bazı nedenler ise şunları içerir:

  • Aşırı besleme
  • Balıkların fazla stoklanması
  • Çok kapsamlı bir temizlik
  • Eski çakılın yeni çakıl haline getirilmesi
  • Su sıcaklığında ani değişimler

Yeni tank sendromunu önlemenin anahtarı, balık eklemeden önce yeni su koşullarının azot döngüsü boyunca dönmesine izin vermektir. Elbette, balık suya eklenene kadar döngü başlamaz, bu nedenle koşullar, balık eklemeden önce akvaryumun birkaç haftada uygun hale gelmesine de izin vermez.

Bazı balık sahipleri, işlemi hızlandırmaya yardımcı olması için eski bir tanktan alınan çakılların eklenmesinin yararlı olduğunu keşfettiler. Bu da döngü için işe yarayan yollardan biridir.

3 yıldan fazla önce

  • Paylaş:

ÇOK OKUNANLAR